ru-connected-logo
Zakelijk

Wat is HDMI?

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. HDMI is een aansluiting voor audio- en videosignalen, maar is, in tegenstelling tot de eerdere analoge verbindingen zoals bijvoorbeeld de tulpkabel, een digitale verbinding. Je kunt met een HDMI kabel een verbinding maken tussen een digitaal audio- of video apparaat (denk hierbij bijvoorbeeld aan een DVD speler of versterker) aan de ene kant en een scherm aan de andere kant, waarbij beide apparaten uiteraard wel compatibel met elkaar dienen te zijn. HDMI ondersteunt behalve beeld ook geluid.

Voor- en nadelen HDMI
HDMI is de opvolger van de Scartkabel. De laatste geeft een analoog signaal door, waarbij ruis kan ontstaan. Bij een verbinding met HDMI is de kans op ruis en storingen veel kleiner en de beeldoverbrenging is veel helderder. Voorheen werd bijvoorbeeld een dvd-speler via een Scartkabel aangesloten op het scherm en was de kans op storingen groot. De komst van de HDMI kabel heeft ervoor gezorgd dat de ruis nagenoeg verdwenen is en dat je een apparaat nu ook kunt aansluiten op bijvoorbeeld HD schermen waardoor je een beter beeld hebt en veel minder kans op storingen. Een nadeel van HDMI is dat het, in tegenstelling tot een Scart-aansluiting, geen teletekstsignalen ondersteunt. Het gebruik van teletekst is echter de laatste jaren sterk afgenomen, ook door de komst van digitale televisiegidsen. HDMI is natuurlijk niet volledig storingsvrij, het is geen garantie dat er nooit storingen zullen optreden.

Hoe ziet een HDMI kabel eruit?
De HDMI kabel is in 2003 voor de consument op de markt gebracht en wordt veelvuldig toegepast. En zijn vijf verschillende types kabel te onderscheiden (a ,b, c, d en e) die allemaal hun eigen toepassing hebben. Met uitzondering van type b die uit 29 aders bestaat en gebruikt wordt voor de filmindustrie zijn alle HDMI kabels 19-aderig. De verschillende kabels kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden, al naar gelang welke kabel daar het beste voor geschikt is. Een HDMI kabel is plat en is aan het uiteinde voorzien van een connector, die je in de apparaten steekt die je met elkaar wilt verbinden. De connector is voorzien van een volledig metalen behuizing en geleidt daardoor beter het signaal en verkleint aanzienlijk de kans op storingen. HDMI kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Bij RU connected kun je ze bijvoorbeeld bestellen in de volgende maten: 0,5, 1, 2, 3, 5, en 10 meter. De langste versie kan iets gevoeliger zijn voor storingen, maar de andere geven gegarandeerd een duidelijk en helder signaal door.

Hoe werkt een HDMI kabel?
Om de beste overbrenging te hebben, mag deze kabel niet langer zijn dan 5 meter, maar voor langere stukken kan een versterker gebruikt worden. Er vinden nog altijd ontwikkelingen plaats op het gebied van de HDMI kabel. Alle nieuwe versies van HDMI zijn compatibel met de oudere versies, maar in het geval dat ze met een ouder apparaat gebruikt worden, kan niet altijd gebruik gemaakt worden van de nieuwste functies van het systeem.