Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord over de mogelijkheid van je bmi berekenen. Maar hoe doe je dit nu en waarom zou je dit eigenlijk doen? En als je het berekend hebt, dan moet je natuurlijk ook weten wat de uitkomst precies betekent, anders kun je er nog niets mee. Zonder rekenmachine je bmi berekenen kan best lastig zijn, daarom kan het handig zijn om gebruik te maken van een tool die dit voor jou doet. Op gezondeten.nl vind je een dergelijke module en deze geeft ook meteen duiding aan de uitkomst!

Wat is je bmi berekenen?

Veel mensen gaan er vanuit dat iedereen bekend is met de methode van het bmi berekenen, maar dat is zeker niet het geval. Wat reken je hiermee nu eigenlijk uit? Je berekent hiermee je body mass index, dat betekent dat je gewicht wordt afgezet tegen je lengte. Eigenlijk reken je dus uit wat jij weegt per vierkante meter. Waarom is dat nu nuttig om te weten? Dit is vaak een indicatie van hoe gezond jouw gewicht is. Je kunt wel zeggen dat een volwassen man of een volwassen vrouw ongeveer zoveel kilo zou moeten wegen, maar dan ga je volkomen voorbij aan het verschil in lengte tussen verschillende mensen. Ga je het bmi berekenen, dan hou je hier dus juist wel rekening mee. Hoe reken je dit nu uit? Je deelt je gewicht in kilo’s door je lengte in meters in het kwadraat. Zo krijg je jouw gewicht per vierkante meter. Is dit nu voor iedereen een handige manier om na te gaan of het lichaamsgewicht gezond is? Nee, deze methode is bijvoorbeeld niet geschikt voor kinderen en ook minder voor mensen die veel sporten en daardoor een grote spiermassa hebben. De uitkomst zou dan kunnen zijn dat je te zwaar bent, terwijl dit dus eigenlijk vooral spieren zijn. Je bmi berekenen geeft dus een indicatie van hoe gezond jouw lichaamsgewicht is, maar het is zeker niet zaligmakend.

De uitkomst duiden

Als je de som gemaakt hebt, dan krijg je een uitkomst en je wilt natuurlijk weten wat dit betekent. Ga jij je bmi berekenen, dan kun je de volgende uitkomsten krijgen:

  • een getal onder 20 – dit betekent dat je ondergewicht hebt
  • een getal tussen 20 en 25 – dat is een gezond gewicht
  • een getal hoger dan 25 – wat betekent dat je overgewicht hebt

Uitkomsten hoger dan 25 kunnen ook nog weer in verschillende categorieën opgedeeld worden. Krijg jij bij het bmi berekenen een uitkomst tussen 25 en 30, dan is er sprake van gewoon overgewicht. Tussen 30 en 40 is er sprake van obesitas en is het getal hoger dan 40, dan heb je morbide obesitas. Wil jij weten hoe dit bij jou zit? Ga dan naar gezondeten.nl en vul je gegevens in. De site berekent dan automatisch voor jou de uitkomst en geeft ook meteen aan in welke categorie jij valt. Ook zie je er wat jouw ideale gewicht is, gebaseerd op jouw geslacht, leeftijd en lengte. Gemakkelijk je bmi berekenen doe je dus op gezondeten.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *