Zakelijk

Eerste Hulp Bij Ongelukken, maak verschil in je omgeving

Een EHBO cursus kan mensenlevens redden. Misschien heb je kinderen en wil je weten wat je moet doen als hen iets overkomt. Of je werkgever biedt aan je te trainen. Het kan ook zijn dat je simpelweg verschil wilt maken als je een ongeluk tegen komt. Een EHBO training kan je leren hoe je een verbandje aan moet leggen rond verschillende lichaamsdelen, hoe je een brandwond het beste kan behandelen, hoe je de stabiele zijligging kan toepassen en een defibrillator moet gebruiken. Ongelukken gebeuren overal en misschien kan jij het verschil uitmaken tussen leven en dood.

 

EHBO op het werk

De meeste werkgevers kiezen er voor om een aantal mensen te trainen voor EHBO, ook al zijn ze hier niet altijd wettelijk toe verplicht. Tijdens de Risico Inventarisatie en -Evaluatie wordt bepaald hoeveel getrainde mensen het bedrijf wettelijk moet hebben. Toch staan veel werkgevers er open voor als jij aangeeft een EHBO cursus te willen volgen.

 

Wat leer je tijdens de cursus?

Bij de cursus wordt ten eerste duidelijk gemaakt dat je geen dokter bent en dat je dus ook niet moet proberen een diagnose te stellen. Wat je wel kan is herkennen wanneer iemand hulp nodig heeft en hoe deze persoon te behandelen tot de professionele hulpverlening arriveert. Dit kan het spalken van een been zijn of iemand in de stabiele zijligging leggen, of reanimatie toepassen. Je leert vooral uit de praktijk door te oefenen op mede-cursisten en speciale poppen. Na drie dagen krijg je een examen en als je hier voor slaagt heb je het diploma Eerste Hulp.

 

De kosten worden vaak vergoed

De kosten die je maakt om een EHBO cursus te volgen worden vaak compleet of deels vergoed door je zorgverzekeraar of door je werkgever. Ook vervolgcursussen die je één keer in de twee jaar moet doen om je diploma actief te houden, worden vergoed. Door EHBO te leren kan je dus weinig verliezen.