Regels

Toen ik op een boerderij ging werken moest ik mijn rijbewijs t halen. Ik had er nog nooit van gehoord maar ik had dan ook weinig ervaring met trekkers. Ik dacht dat je gewoon met een tractor mocht rijden dus ik heb me er even goed in verdiept. En deze informatie wil ik graag delen.

Rijbewijs t

Wanneer heb je een rijbewijs t nodig?

Om te bepalen of het nodig is dat je een rijbewijs t haalt, zijn twee dingen belangrijk. De kenmerken van het voertuig zelf en waar je rijdt. Wat het eerste betreft geldt dat je een t rijbewijs nodig hebt wanneer de voorzijde van je motorvoertuig breder is dan 1,30 meter en/of je een mogelijkheid hebt om een aanhanger er achter te hangen. Dit geldt trouwens niet alleen voor tractoren maar ook voor andere motorrijtuigen met een beperkte snelheid. Dit wordt ook wel aangeduid met MMBS. Andere voertuigen zijn dan bijvoorbeeld een reachtruck, veewagen, SRV wagen, treintje of landbouwmachine. Dit zijn allemaal langzame voertuigen die meestal tussen de 25 en 45 kilometer per uur gaan.

Verkeer

Langzame verkeersdeelnemer

Daarnaast is belangrijk waar je gaat rijden met de tractor of MMBS. Als je alleen op het erf of eigen wegen blijft dan is een rijbewijs t niet nodig. Zodra je op de openbare weg wilt rijden, dan heb je het tractorrijbewijs nodig. Je hebt dan namelijk te maken met andere verkeersdeelnemers en heb je meer kennis nodig. Het rijbewijs t gaat dan ook niet alleen om leren hoe je een tractor bestuurt maar vooral ook hoe je gedraagt in het verkeer en wat de regels zijn voor dergelijke voertuigen. Daarnaast is het ook belangrijk om te manoeuvreren met een groot lomp voertuig. Het tractorrijbewijs bestaat nog niet zo heel lang. Voorheen had je inderdaad geen rijbewijs nodig om een tractor te besturen. Helaas kwamen er steeds meer ongelukken waarbij een tractor betrokken wat dus vandaar dat de regels zijn aangescherpt.